Nebylo to tak, že jsem se jednoho dne probudil a řekl si, od teď budu běhat 6x týdně a 3 až 4,5 tis. km ročně. Nakoupím si nové vybavení, a dám do toho všechno. Byl to postupný proces a než jsem pochopil, že jsem v tom až po uši, plánoval jsem návrat k ježdění na kole, které jsem miloval.

Díky tomu, že mé běhání bylo z počátku čistou improvizací, neřešil jsem vybavení, tedy v jakých botách budu běhat. Obul jsem si jednoduše to, co bylo zrovna po ruce v botníku, boty, které jsem používal při mých MTB výletech (straním se nášlapům).

Tak tomu bylo dlouhý čas, během kterého jsem se snažil uběhnout svých prvních 10 km v kuse, aniž bych u toho zažíval infarktové stavy.

Jakmile jsem však pochopil, že mě běhání začalo náramně bavit a začal si zahrávat s myšlenkou na první maraton, rozhodl jsem si pořídit skutečné běžecké boty.

No, a to byl počátek mého konce.

Od té doby jsem za běžecké boty v součtu utratil tolik, jako za nějaké levnější karbonové kolo, a to jsem si dlouhý čas myslel, že je běhání levná záležitost.

Letos to bude 7 let, co pravidelně běhám a ničím boty jak na běžícím pásu. Už si ani nepamatuji kolik jsem jich postupně sešlapal, statistiky si vedu až od bot zakoupených v roce 2017, ale už i z té je nyní patrné, jak to s těma běžeckýma botama je. Tedy alespoň v mém případě.

Jistě už jste sami někdy zaregistrovali dotaz začínajícího běžce, jaké boty si tedy má pořídit, jaké jsou nejlepší? Možná jste se i setkali s běžcem, co běhá teprve krátkou dobu, první, druhou sezónu a nadšeně píše jak objevil dokonalé boty a všem je vřele doporučuje.

Pokaždé se napřed pořádně nadechněte a celé to spolkněte.

Neexistuje žádná dokonalá bota, která si univerzálně sedne na jakoukoliv nohu, která bude dokonale vyhovovat všem způsobům došlapu, co má každý z nás jiný.

Hledání dokonalé boty pro vaše nohy, je dlouhá, trnitá a finančně náročná cesta.

Pokud se někde dočtete, jak někomu nějaká bota nevyhovovala, neznamená to, že nebude dobrá pro vás, stejně tak i opačně. Nepište ostatním, že nějaké boty jsou špatné v generalizovaném pohledu. Klidně se podělte o informaci, že vám prostě nesedly.

To však neplatí o výrobních vadách, kdy se například rozpadá podrážka, nebo o použití nekvalitního materiálu, kdy se boty rozpadnou už po pár kilometrech. Věřte, že takto špatné boty najdete jak mezi těmi levnými, tak mezi hodně drahými (předraženými).

A jaká, že je tedy má osobní zkušenost?

Zde je k dispozici náhled na statistiku jaké boty jsem v posledních letech používal, kolik kilometrů jsem v nich naběhal, jaké vlastní hodnocení jsem jim udělil a také kolik peněz jsem za jednotlivé boty utratil.

Statistika Statistika z aplikace rubiTrack 6

Můžete si všimnout, jak některé hodně drahé boty mají velice nízké hodnocení. Například takové HOKA ONE ONE Speedgoat 2 si s mou nohou vyloženě nesedly. Ačkoliv jsou o necelé číslo větší, tak jak si běžecké boty vždy kupuji, spolehlivě mi po jediném běhu nad 15 km zčernají nehty na noze. To jsem z nich i vyndal vložku.

Nemohu však říci, že to jsou špatné boty, ani náhodou. Mám kamarády, co si je berou na dlouhé ultra běhy v horách, a nedají na ně dopustit. Já v nich rád chodím na běžné procházky a tůry v horách. Jsou jak bačkůrky, jinak hodně příjemné, bohužel v nich nemohu běhat.

Naopak ve statistice najdete hodně levné boty s poměrně dobrým hodnocením, jako například téměř všechny Lotta. U těch bych rád zmínil, že ve statistice nejsou všechny, které jsem kdy používal. Nakupuji je ve Sportisimu, když jsou v akci, a například uvedené Speedride 600 II byly mým posledním párem, ale před nima jsem zničil dvoje stejné páry po přibližně podobném počtu kilometrů.

Byly to perfektní boty na tréninky, rád jsem je nosil, ale na závody jsem používal jiné boty a to s ohledem na podrážku, která se do obtížnějšího terénu nehodila.

Na závody jsem často používal boty La Sportiva, model Akasha. Seděly mi dobře a mají výbornou podrážku do terénu, především mokrého, rozbahněného. V uvedené statistice také nenajdete všechny páry, co jsem kdy sešlapal.

Naopak La Sportiva Lycan, byly jedny z těch špatných bot, kdy použitý materiál na svršek se po pár kilometrech roztrhal jak papír.

Stejně špatné boty byly HOKA ONE ONE Mach 2. Vyloženě bačkůrky, které hltaly jeden kilometr za druhým. Bohužel se celý svršek postupně odtrhával od podrážek.

HOKA ONE ONE Mach 2 HOKA ONE ONE Mach 2

Pak jsem začal experimentovat s nulovým dropem a když jsem poprvé nazul na nohy botky Altra Superior 4, byla to láska na první pohled. Jejich široká špička byla pro mé prsty dokonalá.

Ovšem po delší době se začal projevovat nulový drop na mých lýtkách a achylovce. Došlo to tak daleko, že jsem si v nich lýtka zničil a na dlouhou dobu jsem nebyl schopen bez bolesti běhat.

Altra Superior 4 Altra Superior 4

Opět nemohu říci, že to jsou tedy špatné boty. Znám lidi, co si je pochvalují a jsou schopni v nich dlouhodobě fungovat.

Herdek, najdu někdy své vysněné boty?

Našel jsem je. Cesta k nim vedla skrze všechny ty předchozí. Potřeboval jsem boty s dobrou podrážkou, ideálně Vibram, boty se širokou špicí jako mají Altra botky, ale ne s nulovým dropem, ideálně tak kolem 5 mm.

Tohle všechno jsem našel v botách TOPO MTN Racer. Už první nazutí vyvolalo stejné pocity jako u bot Altra a po pár kilometrech mi bylo jasné, že tohle jsou boty dělané přesně pro mé nohy.

TOPO MTN Racer Takto vypadaly boty TOPO MTN Racer po vyřazení, po více jak 1100 kilometrech.

Paráda, mám své vysněné boty. Budou dobré i pro vás? No, možná jo, ale možná taky ne.

Nezapomínejte, že všechny ty články a videa, kde nadšeně recenzují boty jak na běžícím pásu, jsou de-facto placené reklamy.

Je fajn dostat přehled o možnostech, jaké všechny boty existují, ale berte to vše s rezervou.

Víte jak se z legrace říká, není důležité vyhrávat, ale dobře u toho vypadat? Tak nic se nemá přehánět.

Prosím, pokud tedy uvidíte, že mají někde ve slevě Lotta, za cca 400 - 500 Kč, dejte mi echo, určitě si jich pár do zásoby nakoupím.